Top Menu

Stresul e o boala psiho-sociala moderna. E efectul direct al pretentiilor, al standardelor ridicate, al vitezei cu care se traieste. Apare atunci cand tu ca om iti simti limitele si nu mai poti tine pasul cu lucrurile. Cand posesiunile te depasesc. Mi-am luat telefonul? Incarcatorul? Tigarile? Bricheta? Banii. Cardul. Asigurare. Medicamentele. Rujul. Cand concurezi cu vecinii. Cand consumi mass-media. Cand nu stii sa spui „nu”. Cand nu ai libertatea sa refuzi politicos. Cand nu ai educatia sa refuzi politicos. Concediile extravagante genereaza stres. Prietenii neintelegatori genereaza stres.

Daca veti privi problema mai cu atentie, veti vedea ca nu lipsurile streseaza, asa cum ne place noua sa ne scuzam. O lipsa poate fi repede rezolvata prin inlocuire. Streseaza dorinta de a detine, de a poseda. Nu munca genereaza stres. Din contra, o munca bine aleasa destreseaza. In cazuri de depresie, care sunt un efect direct al stresului, se recomanda terapie prin munca.

Batranii nostri nu erau stresati. N-o sa auzi niciodata un bunic sa-ti spuna ca e sau a fost stresat. Au avut si ei problemele lor, stresurile lor se numeau Stalin, Hitler, foamete, colectiv. Dar nu erau stresati. Si asta se vede dupa starea lor de sanatate fizica si mintala la varste inaintate. De ce? Pentru ca se raportau la lucruri simple. Pentru ca traiectoria era clara. Pentru ca nu aveam atatia termeni de comparatie.

Nu vreau sa zic ca trebuie sa regresam, sa refuzam tehnologia si modermisul. I-am dat exemplu pentru a intelege ca unele dintre solutiile impotriva stresului sunt simplificarea vietii si regasirea propriei identitati.

Tu ca om ai dreptul la libertate deplina. Asta inseamna ca poti trai cum vrei tu si ca pretentiile tale sunt ale tale si nu a altora.

Despre autor

1 Comment

  1. Aici ai dreptate. Si eu ma stresez adesea in mod inutil din cauza incarcatorului de telefon. Ma consider chiar norocos totusi ca nu folosesc ruj, si nici nu plec in vacante extravagante, de fapt nici nu-mi iau concediu decat cand e obligatoriu si il folosesc pt a munci la alt job.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close