Top Menu

Informatia e multa si prosta. Prea multa si prea proasta, incat si daca am avea o capacitate de selectie dezvoltata tot ne-am virusa mintile cu realitatea deformata impusa.

Informatia e multa si proasta pentru ca romanul, mare jucator la loto si urmas de filozof e prea inteligent ca sa nu-si dea cu parerea. Si cum opinia lui conteaza atat de mult, se vede responsabil de a fi si observator si purtator si comentator de informatie in acelasi timp. Si afectat si dezafectat. Toate acestea presupun un ochi ager si mult timp, astfel incat munca ramane mai la urma, ca vorba aia, intai sa punem tara la cale.

Asa e romanul. El trebuie sa auda si sa vada si sa dea din cap si sa spuna mai departe, cu vorbele lui, ca asa a invatat la scoala, la ora de limba si literatura romana. De aceea doreste sa fie informat, pentru a-si confirma apartenenta in societate. La o societate in care 9 isi dau cu parerea despre al 10-lea.

 

Informatia mai e consumata pentru ca sta sub semnul senzationalului. E o logica si aici.  Cum romanii sunt cel mai…  popor din lume, doar ceea ce e socant, incredibil, senzational, incendiar, draconic, conteaza pentru ei. Pentru furnizorii de informatie acest standard al consumatorului e mana cereasca, pentru ca  imaginatia e nelimitata iar limba romana are destule cuvinte. De fapt, ecranele si monitoarele sunt prea mici.

Si tot acest circuit de cauza si efect, de cerere si oferta, de forma fara fond, a dus la stabilizarea acestei mari minciuni in mintile oamenilor. Si totul in jur e minciuna, incepand de la cel/cea mai buna tara/oras de trait pana la istorie si religie, la politica, la elitele plagiatoare, la afaceri, la anunturile publicitare. Da, reclamele, cele mai mari minciuni din istoria comunicarii, e cea mai bine platita afacere. De ce? Pentru ca incet-incet ne-au invatat ca normalul nu mai e suficient. Pentru ca ne-am pierdut identitatea, personalitatea si simtul realitatii. Pentru ca inhalam informatie falsa. Pentru ca ne stau copiii pe maidan ca nu cumva sa pierdem stirile, stiri care se finanteaza exact din cazurile copiilor nostri de pe maidan.

 

Pentru ca ne-am dus de rapa, asa, cu tot cu cea mai frumoasa tara din lume si cu tot cu cei mai inteligenti oameni din lume. Pentru ca am exagerat. Pentru ca am pierdut controlul. Si pentru ca traind in aceasta mare minciuna, totul ni se pare posibil. Ei mint si noi aplaudam si ii mintim pe ceilalti la randul nostru. Ne-am dus de rapa pentru ca intr-o lume in care totul e senzatioanal, nu ne mai sensibilizeaza nimic.

 

 

 

Despre autor

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close