Top Menu

A nu stiu cata oara suntem, chipurile, la rascruce de drumuri. Iar se decide soarta poporului in strada. Suntem iar in strada pentru ca n-am stat destul data trecuta. Pentru ca n-am fost destui. N-am stat destul si n-am fost destui pentru ca nu ne-am dorit destul schimbarea. Pentru ca ne-am multumit cu putin. Asta e caracteristic poporului roman: ii inchizi rapid gura cu firimituri. Cu 50 de lei adaugati la salariu. Cu minus 0,005 bani pe litrul de benzina. Cu un stadion facut in panta.

 

Romania nu e in lipsuri. Nu e saracie in Romania. In Romania e o proasta gestionare a bunurilor. Asa a fost de cand lumea si pamantul. Locul ideal pentru boieri. Boierii exista doar datorita iobagilor. Potentialul tarii e suficient pentru a ajunge in top. Avem… de toate. Ce lipseste atunci, de suntem mereu la coada, mereu pe lista blamatilor, a furatilor, fluieratii Europei suntem.  Mintea. Educatia. Credinta. Curajul. Standardele. Astea lipsesc. Suntem saraci la minte si in suflet.

Nu ei trebuie sa se schimbe. Daca pentru asta iesim in strada iesim degeaba. Ei sunt la fel de mii de ani. Asa le e meseria: sa minta si sa fure. N-are legatura cu ei nici cu neamurile lor. Totul tine de noi. Noi trebuie sa ne schimbam. Intai eu si apoi cel de langa mine. Noi trebuie sa respectam legea. Al doilea pas e cunoasterea drepturilor omului si pe cele ale cetateanului. Cand respecti legea si-ti cunosti drepturile iti permiti sa stai drept in fata oricui. Ai totul de partea ta. Al treilea pas e sa-l convingi pe cel de langa tine sa faca la fel. O societate nu se formeaza in baza unor mitinguri anuale, ci in baza unor comportamente. Societatea actuala romaneasca e exact produsul comportamentului cetatenilor. E nevoie sa ne auto-civilizam.

 

Sa avem grija ce asteptari avem de la manifestatii. Iesitul in strada e doar o forma de exprimare, nu o exprimare. E anuntarea deciziei, nu decizia in sine. E ca si cum vrei sa pleci la un drum, te urci in masina si atat. Si stai. Normal ca nu ajungi nicaieri. Trebuie pornit motorul, tras de volan, apasat pe pedale, privit in fata, trebuie invartite rotile. E un efort.

Degeaba socotim efectul in numar de participanti. Pot fi 2 milioane de oameni in strada. Schimbarea nu se face acolo. Schimbarea incepe cu a doua zi, cand incepi sa pui in aplicare ce ai scris pe banner. Pai tu strigi toata seara „Stop coruptiei!” si a doua zi mergi si dai bani unei asistente sau unui politist sa nu-ti ia permisul ca ai depasit pe linie continua.

Despre autor

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close