Top Menu

Vorbeam zilele trecute cu un francez despre diferente intre noi si ei, in contextul european actual. Si i-am zis ca si noi si ei suntem naivi in moduri diferite. Ei isi cer drepturile la maxim din partea statului francez, insa se lasa persecutati in tara lor de catre straini, iar noi suntem persecutati de catre stat insa devenim pitbuli cand un strain apare la noi pe strada si cere un pahar cu apa. A recunoscut nivelul lor inexplicat de toleranta fata de straini, politetea lor exagerata, desi isi spun nationalisti si a recunoscut deasemenea gradul ridicat de violenta si temperamentul agresiv al popoarelor din est. Mi-a spus:
-E adevarat, voi sunteti rai, artagosi. O data, in trafic, m-am luat la cearta cu un sofer roman. Ne-am strigat unul altuia din camioane, apoi el, romanul, a oprit in mijlocul drumului blocand tot traficul si s-a dat jos venind furios spre mine. Era un om mic si amarat, n-avea nici 50 de kg, dar era cu pieptul afara si ameninta cu mainile, sa ma dau jos sa ne batem.
Francezul cu care vorbeam are cam doi metri si cel putin 120 de kg. Nevasta-sa, care asista la discutie, zice:
-Era mic, dar poate avea un cutit. N-ai vazut rusii…?
Atunci francezul isi uita pozitia ce o avuse in discutia de dinainte si-i raspunde:
-Da’ si eu aveam deja in mana o teava de fier de un metru!

Vedeti voi, discutia asta e o parabola. Un fel de… „vorbesc de pace si-arata armele”. Toti suntem la fel, ca indivizi si apoi ca specie. Avem doar timpi diferiti de exprimare a caracterului.

Despre autor

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close