Top Menu

Scriu iar despre sistemul educational din Romania pentru ca nu i se acorda importanta cuvenita si conteaza mai mult decat se vede sau se simte acum.

Parintii ar trebui sa stie ca scoala conteaza doar intr-o anumita masura. Mica, din pacate. Deja invatamantul e prost in Romania, prin definitie. Apoi, putini sunt profesorii carora le pasa. Si chiar daca le pasa, sistemul le interzice pasiunea. Apoi, ora aceea de 50 de minute e rapid anulata de cele 10 minute de stat in haita in curtea scolii sau pe tableta pe internet. Foarte putina informatie se acumuleaza in timpul orelor. Din putinul asta, o parte se uita repede si o parte e fie fals, fie ineficient. De aceea parintii sunt obligati sa-si educe copiii. Sa le acorde timp, sa investeasca in ei, nu in lucruri aferente. Sa nu creada ca scoala le educa odraslele. Nu ore suplimentare, nu teorie, ci activitati care sa le dezvolte mainile si creierul. Sport, muzica, ateliere, natura, citit, documentare, voluntariat, munca.

Aproape fiecare dintre noi are cel putin o facultate. Nume mari, functii greu de pronuntat, diplome. As vrea sa va intreb, cate feluri de noduri stiti sa faceti? In afara de cel de la sireturi si de la cravata. Sau cat de bine stiti plantele din natura? Sau cum se altoieste un pom? Sau cum se face o floare dintr-o bucata de hartie? Sau ce fel de vant sufla? Ca poti sti teorie gramada, nu te ajuta cu nimic daca nu stii sa desfaci funia ce-o ai in jurul gatului. Mori acolo, sufocat de-un nod simplu, repetand teorema lui Pitagora.
Aici apare genialitatea celor care administreaza invatamantul din Romania: cretinizare prin programa. Teorie, istorie falsa, vorba multa, creiere incarcate, incapabile sa selecteze, incapabile sa creeze. Capabile doar sa reproduca. Mai apoi sa se reproduca.

Finlanda, care are cel mai performant sintem educational din lume, vrea sa scoata manualele. Sa ramana practica, sa-i ajute pe cei cu inclinatie inspre un anumit domeniu sa se perfecteze.
In statele din vest elevii au la scoala acelasi program cu adultii. De la 7 la 12, de la 12 la 14 pauza si apoi de la 14 la 17. Ateliere toata ziua, sport, activitati. Nu dormit cu capul pe banca. Stiti ce invata prima data copii, de la o anumita varsta, bineinteles, in vest: primul-ajutor, circulatie rutiera, prioritati in caz de catastrofe, alimentatie, educatie medicala si sexuala, drepturile catatenilor si prioritatile lor, ca si copii ai unui stat.

In Romania, cand si cat de des se invata drepturile cetateanului?

Despre autor

8 Comments

 1. Doresc sa fac o mica corectie: Norvegia nu este considerata ca avand cel mai performant sistem educativ din lume, bs chiar acum cativa ani presa a anuntat cu mare tristete ca, in functie de evaluarile alea PISA elevii performeaza cam la acelasi nivel cu elevii din SUA, (poate doar asa la literatura sa fie un pic mai buni, insa nu la matematica sau chestii mai precise), plus s-a facut o mare ancheta nationala in care…zau, pe bune, au ajuns la concluzia ca IQ mediu al ptofesorilor din Norvegia de azi este semnificativ mai scazut decat fusese cel al profesorilor de acum 30 de ani, plus desigur vaicareli in presa legat de ca oamenii cei mai buni nu mai vor sa lucreze in invatamant si de ce in Finlanda se poate si acolo nu se poate…in ciuda a ca 30 % din populatie are minim 2 masterate plus lucreaza la un doctorat, etc, etc.

  • Multumesc, Rudolph, pentru corectie. Le-am incurcat.

  • Ce insa inca mai exista in Norvegia si nu stiu daca mai exista in Romania, este un sistem subventionat de ucenicie in niste meserii pt elevii care nu performeaza de loc in invatamantul academic, (care nu vor capata Bacul), si in care pot fi uneori preluati chiar si elevi cu Bac insa care nu au interesul sau motivatia sau capacitatea de a studia mai departe din diverse motive sociale sau chiar uneori, desi mai rar, medicale. Este un fel de ajutor social oferit oamenilor pt a se integra in campul muncii (desi in practica mai putin de 50 % din acesti ucenici vor reusi sa primeasca ulterior o calificare sau dupa aceea sa ocupe un loc de munca), insa este totusi o mana intinsa, o plasa de siguranta in plus si este subventionat partial de judet (care primeste de la stat) si partial de anumite firme care pot primi astfel si ele anumite degrevari de impozite sau chiar subventii de la buget, (care
   la randul lui e alimentat de contribuabili la un
   nivel de impozitare scandinav, care nu ar fi aplicabil nicaieri in UE ca ar iesi probabil o a doua Revolutie Franceza, insa care este aplicabil si aplicat in tarile nordice si cu care eu personal sunt de acord, dupa ce i-am cantarit avantajele si dezavantajele inclusiv banii pierduti prin alocatie suboptima si uneori chiar si posibil corupta, deoarece eu personal sunt totusi inclinat ideologic socialist si asta partial si pt ca mama mea e o comunista, chiar daca nu a fost membra PCR, si eu o iubesc pe mama si de aceea am tins si sa fiu de
   acord cu ea dpdv politic, deoarece altfel eu habar nu am si nici nu as avea de politica daca nu o iubeam pe mama mea)

 2. Envoi moi tes fiches de paye.

 3. Cand ai de gand sa scrii un articol nou ? Ca nu-mi place sa tot dau click si sa vad mutra aia din poza asociata acestui articol. Adica abia astept sa mai pui macar asa o piateta, macar un rond giratoriu, o poiana, ceva asa cat de cat mai estetic. Ai voie sa scrii ce vrei in legatura cu ele, chiar si off topic, insa pozele au impact mai mare decat textul si eu prefer sa dau peste imagini placute atunci cand dau click. Daca e o poza placuta atunci pot sa fiu si mai atent la text, nu sa-l citesc in graba sau asa cu ochii pe jumatate inchisi sau doar pe jumatate, doar doar nu oi mai vedea poza aia in caz ca e una mai neplacuta. Si uite, articolul asta era poate interesant, era despre educatie, dar din cauza ilustratiei nici nu am putut sa-l citesc decat ff fugitiv, pe cand alte articole, chiar mai putin interesante, le-am citit chiar si de 2 ori daca aveau asociata o poza mai placuta.

 4. Din cate am inteles, vrei ca invatamantul sa faca ceea ce ar trebui sa faca parintii. Pentru ca asa e in vest.
  Da, asta cred ca e adevarata problema a invatamantului. Nu progreamne sau profesori. Ci faptul ca parintii nu mai sunt inclusi, caci se autoexclud, fiind preocupati de orice altceva decat educatia propriilor copii. Copii pe care-i lasa in voia (sortii) sistemului de invatamant. Dar nimeni nu tine cont ca televizorul e mai eficient ca invatamant decat invatamantul.

  • Nu vreau ceva pentru ca asa e in vest sau in America ci pentru ca asa e bine. Daca la noi ar fi bine, as da exemplu Romania. Cred deasemenea ca ar trebui sa fim fericiti ca avem de unde lua exemple eficiente, nu mai trebuie sa face,m noi studii si sa pierdem timp.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close