Top Menu

Nu multe am invatat de la francezi in domeniul exprimarii verbale, pentru ca nu cred ca exista popor mai slab la minte atunci cand vine vorba de vorbire decat poporul francez. (La fel cum pe italieni daca ii legi de maini nu mai sunt capabili sa vorbeasca,  francezii, daca le-ai interzice sa scoata anumite sunete, ar fi muti.)
In fine, am mai vorbit despre imposibilitatea francezilor de a pronunta Michael Jackson in engleza, asa ca ei spun Mishel Jacson, de expresiile lor tampite precum „boite de nuit” (cutie de noapte, sau probabil cutie cu intuneric), pentru discoteca, „videurs” (golitori, vine de la vider– a goli), pentru oameni de ordine, „internet de haut-debit” (internet de debit inalt), etc. Sau pentru UB40 ei spun UB quarante. Sau computerul e ordinateur, aranjatorul.

Insa au o corectitudine si o exactitate in exprimare care noua ne lipsesc. Pentru ei cuvintele sunt clare, le folosesc cu sens exact, precis. De multe ori i-am lasat nedumeriti cand am zis cuvinte precum „niciodata”, de fiecare data”, foarte multe”, „e plin de…”, etc. Pentru ei mult e mult, plin e plin. Pentru ei un magazin plin de oameni e un magazin atat de plin ca nu mai incape niciunul. Sau daca e gol e gol. Nu e nimeni. Pentru ei o masina praf e o masina pe care o iei cu matura de pe jos. O paine e tare daca poti omori un om cu ea. Ei nu vorbesc in epitete si metafore.

Ma gandesc cum e la noi cand prezinti sau recomanzi pe cineva. „Ala? Ala e painea lui Dumnezeu, cel mai bun. Toata lumea il vorbeste de bine, face cat zece. Merge pana la ocean cu ochii inchisi. Cunoaste Parisul pe de rost. Scoate bani din piatra seaca”. Ei bine, daca ii spui unui francez asa ceva, va sti ca vorbesti despre un sfant cunoscut in toata lumea, cu puteri supranaturale. Poti fi maxim de bun, francezul te va caracteriza simplu: „il est brave”. Sau „il est con”. Dupa caz.
Noi, romanii, n-avem treaba ce scoatem pe gura. La fel cum declaram ca suntem cei mai buni meseriasi in toate, cei mai harnici din lume, cei mai saraci, cum am fost cei mai bogati dar ne-au furat strainii, avem tara cea mai frumoasa din lume, fara noi Mapamondul ar inceta sa mai existe, la fel spunem si „sa nu ma misc de-aici daca nu”, „sa mor eu”, „cel mai corect”, si alte expresii din basme cu cele mai frumoase fete si cei mai bogati regi si cei mai tari zmei.

Imi venea sa mor in vara cand afara erau 37 de grade la umbra si le ziceam francezilor „e cald” si ei ziceau „pas trop”-nu prea. Si eu ziceam „ma topesc fara clima” si ei ziceau „nici macar nu esti transpirat”. Ei, nu chiar imi venea sa mor, dar asa ma exprim eu.

Despre autor

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close