Top Menu

Ieri seara am vazut Usturoi, intr-o atmosfera buna, cu sala plina, cu oameni stand pe scari si printre randuri. Am onorat invitatia unui prieten, am fost onorat sa-i vad pe Radu Bazavan pe Elena Ivanca, pe Ionut Turda, pe Sebastian Topan. Am fost onorat sa iau parte la un act artistic, pentru ca filmul face parte din viata artistica si culturala a orasului.

Nu voi face un raport de cinefil insa sunt cateva motive simple si clare pentru care filmul trebuie vazut.

In primul rand pentru ca e unul dintre foarte putinele filme romanesti in care nu se injura. Credeam ca niciodata cinematografia romaneasca nu va scapa  de aceasta plaga a limbajului libidinos. Sa invatam oare de la tigani ca ne putem exprima si fara intermediul organelor?

Filmul trebuie vazut pentru ca e ancorat in realitate. Interviurile luate personajelor duc spre documentar. Pe buna dreptate, pentru ca nimic din ce spun ei nu e fals. Finetea cu care realitatea e pusa intr-o forma de umor e impresionanta. S-a filmat in case reale tiganesti, acolo unde au gasit intelegere si bunavointa. Exprimarea e reala, berbecul e real, interviul de la inceput e real, Usturoi exista si daca veti urma traiectoria feed-back-ului filmului veti mai auzi despre el.
Filmul nu ironizeaza. Din contra, prezinta un stil de viata. Desi povestea duce cu gandul la Pisica neagra, pisica alba a lui Kusturica, nu se exagereaza nici intr-un fel. Palincarii exista, vrajitoarele exista, tiganii bogati la fel ca si cei saraci exista, viorile exista.
Filmul trebuie vazut pentru ca e facut cu bani putini intr-o perioada scurta de timp. Proiectul in sine are 5 ani insa filmarile au durat doua saptamani. Banii au fost putini pentru un film si multi pentru cei care l-au facut. S-a lucrat in echipa, mana de la mana. Asta e principala valoare a filmului: bunavointa unor oameni a nascut un film de lung-metraj.
Filmul trebuie vazut pentru ca indiscutabil, dpdv cultural, e mult peste alte productii care au costat averi. E despre istorie, despre traditie, despre romi, despre copii si copilarie. Despre copilaria aceea fara limite. Despre solidaritate. Despre Romania.
Filmul trebuie vazut pentru ca Groparu.
Filmul trebuie vazut pentru ca Radu Bazavan si-a facut, doar el si sotia lui, propria casa de productie.
Filmul are site, filmulusturoi.ro, deci nu e greu de accesat. Nici de vazut. Nici de inteles. Si pentru ca multi romani e plecati din tara, dar trebuie sa vada filmul, din cauza gustului de usturoi, e incarcat pe vimeo.
Usturoi trebuie vazut pentru ca trebuie vazut si gata.

 

Despre autor

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close