Top Menu

Mai stim unde, cine si ce suntem?
Studiile spun ca mintea omului se dezvolta pe baza certitudinilor. Pe baza unor baze stabile, a unor valori reale. Creierul se dezvolta, structural, numai in baza acestor valori. De aceea copiii intreaba de ce?. Pentru ca nevoia aceasta de a sti face parte din procesul de dezvoltare al creierului. (Apropo, cand va intreaba copiii de ce?, raspundeti-le. Daca-i certati, ii veti handicapa.) Avem nevoie de certitudini. Dragostea e o certitudine. Munca e o certitudine. Familia. Sensul vietii, scopul, rostul, sunt certitudini. Ordinea naturala a lucrurilor deasemenea.

Ei bine, cultura asta a haosului, a nihilismului, ideea ca totul e relativ, anularea valorilor reale de catre mass-media suspenda omul, il fac pierdut, il dezorienteaza. Si ce face un om care nu mai crede in nimic? Consuma. Orice, in dreapta si in stanga. E vulnerabil in fata publicitatii, e usor de convins, nu mai e el insusi ci un produs al informatiei, bine gandita si bine directionata. Se distorsioneaza, pentru ca valorile care stau la baza fiintei umane, fundatiile, au fost distorsionate. Comportamentele rezultate sunt evidente in societate: apatici, depresivi, burlaci, nepriceputi, lenesi, fara planuri, pentru ca nu au nevoie de nici un plan. Nu mai cred in dragoste, in adevar, in relatii, in munca, in Dumnezeu.

Oamenii sunt epuizati. Spitalele pline. Gardurile pline. Nu pentru ca o ducem greu. Nu pentru ca nu avem. Ba din contra, avem mai mult decat au avut parintii nostri, bunicii nostri –care, dealtfel, sunt mai sanatosi decat noi tocmai pentru ca s-au ancorat in valori reale- avem totul la dispozitia noastra, din acest punct de vedere suntem nu rasfatati, ci imbelsugati. Oamenii sunt epuizati tocmai din cauza acestui razboi psihologic (despre care Virgiliu Gheorghe vorbeste atat de clar in multe din conferintele sale), din cauza consumului de media, de imagini, de cuvinte, care insamantate in mintea noastra lucreaza mereu si rapid, si ne deformeaza mintile, deci fiintele.

Filtrati informatiile. Fiecare imagine conteaza. Chiar daca nu credeti in filmele pe care le vedeti sau in ceea ce cititi, imaginile sau cuvintele vor lucra in mintea voastra.

 

Intr-o lume in care tehnologia atinge imposibilul, cu toate triangulatiile si cu toti satelitii, suntem niste generatii de pierduti.

Despre autor

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close