Top Menu

            Simplu si scurt, hai sa vedem ce nu e bine in ortodoxie. Ma rog, in ortodoxia contemporana romaneasca.
           Crestinismul adevarat nu are nume. Ca niste baieti destepti s-au gandit la un moment dat sa dea niste nume unor obiceiuri, pentru a inventa o forma puternica de manipulare, e altceva. Crestinismul are la baza niste elemente clare care sunt si teme principale in Biblie. Credinta, mila, smerenia, evlavia, altruismul, dragostea, cateva porunci general valabile. Acum hai sa vedem legatura BOR cu pietrele de temelie ale crestinismului.
           BOR e organizatia cu una dintre cele mai mari cifre de afaceri. AFACERI. Afacerile nu se fac nici cu mila, nici cu altruism, nici cu dragoste. Afacerile se fac cu bani si cu sange rece.
           Primii crestini au lasat totul si au plecat in lume, saraci, printre saraci, invatati sa-si dea hainele de pe ei celor ce au nevoie. BOR are un sediu, mai multe, unde cei saraci si lipsiti pot contribui cu putinul lor. Nu chiar peste tot se cere in mod direct, dar se aminteste des enoriasilor nevoia de bani.
           Cele doua idei au un numitor comun, banii, care, in mod clar sunt luati de unde nu trebuie si folositi unde nu trebuie.
           Se propovaduieste o credinta falsa. La Paste, atunci cand jumatate din romani isi fac credite la banca sa-si umple masa, se sarbatoreste o Inviere. La ce bun sa tii o sarbatoare Celui Inviat, daca tu te inchini unor oase? Sa nu-ti faci chip cioplit, spune una dintre porunci. Pai ortodoxia fara icoane si moaste e ca marea fara apa. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine, spune o alta porunca. Preotii, inaltii prelati, fetele prea-luminate, ce sunt? Prin comportament, prin atitudine, prin imbracaminte? Nu sunt ei zei, cu toiagul lor? Dumnezeu nu s-a exprimat niciodata prin extravaganta, ba din contra.
           In vremea primilor crestini exista un adevarat cult al muncii. Munca era promovata si multe din pilde au ca si motiv munca. Munca aceea binefacatoare, aducatoare de belsug si sanatate. Ce spune calendarul ortodox? Sa nu muncesti in zilele marcate cu rosu. Ca te bate sfantul Ilie & co. Ce spune o alta porunca?  Adu-ti aminte de ziua Domnului ca s-o cinstesti. Ce fac crestinii duminicile? Dau la coasa si taie lemne, ca in timpul saptamanii au fost sarbatori mari si se supara parintele daca lucreaza.
       
           Dealtfel, se vede clar cum sunt conducatorii religiosi ai unei tari dupa poporul acesteia.

Despre autor

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close