Top Menu

Romanul e guraliv si atat. Nici macar asta nu o face cum trebuie, pentru ca se satura repede sa strige, se linisteste la prima bere bauta, la primul mic cu mustar, la primul film deocheat, cand intelege ca la urma urmei viata nu-i chiar atat de rea, sau cel putin nu cu el.

Exact inertia de acum, avantul asta ca vom iesi in strada, ca vom schimba totul, ca ne-am saturat a fost si la referendum, si la alegeri, si cu padurile, si cu aurul si cu toate celelalte. Probabil ceva s-a schimbat. Dar a contat? Se simte? Prea putin.
In momentul in care mass-media vor tacea, cand vor schimba subiectul, avand ceva nou, toti vor merge la casele lor si-si vor vedea de viata lor. Toate vor fi ca inainte. Se vor face niste controale, se vor cumpara niste stingatoare, se vor monta niste senzori de fum. Si atat. Romanul, per total nu va fi mai in siguranta ca pana acum. Ca si in cazul padurilor: s-au dat niste amenzi insa ne taie in continuare, nu se replanteaza, nu se curata, nu se verifica.

Siguranta cetateanului costa si statul nu e dispus sa scoata bani pentru asta. Ar trebui schimbate functii, ar trebui pregatire, si asta in Romania e imposibil. Pentru ca soarta tarii e decisa de un neam mare de corupti si de incompetenti. Nu coruptia ucide. Si in alte tari e coruptie. Poate pe bani mai multi ca in Romania. Se fura si in alte parti. Dar se face treaba. Ci incompetenta ucide. Taranul prost ajuns in functie. Analfabetele rujate. Fiii si fiicele, nepotii, nasii.

Ce se va intampla? Nimic. Vor mai fi cateva zile de doliu, de discutii pe social-media, vor mai aparea cativa viteji, unii vor mai profita de caz ca sa-si faca reclama la inima mare desi pana acum n-au spus nimic,  apoi lucrurile vor reveni la normal, pana la urmatoarea tragedie. Tragedie pe care imi permit s-o prevad: va ninge peste noapte, autoritatile vor fi luate prin surprindere, vor mai muri niste oameni. In intersectii vei vedea aceiasi politisti tampiti si grasi, in institutii aceleasi curve, in primarii aceiasi hoti, la televizor aceiasi jegosi.
Pentru ca nu e tragedie suficient de mare ca sa-l faca pe roman sa-si traiasca imnul.

Despre autor

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close