Top Menu

Daca ar trebui sa critic Romania de azi intr-un singur cuvant acesta ar fi MINCIUNA!

Ni se pare atat de normala  starea aceasta de minciuna incat nu numai ca nu ripostam, ci o finantam prin indiferenta. Varianta mai soft a minciuni e teapa. A lua sau a trage in teapa e echivalent cu a munci. Si in Romania nu se mai pune problema daca ai luat sau n-ai luat teapa, ci ce fel de teapa ai luat: una mare, sau una mica.

 

Sa va explic, ca sa puteti face singuri calculul minciunilor inghitite. Paine e o minciuna. Mai ales painea neagra. Dealtfel, cam tot ceea ce e in comert e o mare minciuna transmisa prin canalele de publicitate. Nu, nu e nici prea bun, nici prea ca la tara. E apa cu lapte de la vaci crescute artificial. Nu, nu contin vitamina C. Nu, nu sunt naturale. Un suc natural costa de la 20 de lei in sus litrul. Nu 4 lei. Nu, nu ajuta la slabit. Din contra. Nu, nu sunt bio. N-ai cum sa scoti produse bio din seminte tratate. Nu, nu e nici nou, nici mai bun ca produsul anterior. E acelasi produs cu alta eticheta. Toate acestea sunt minciuni oficiale. Minciunile neoficiale sunt in datele de expirare, la cantar, in oferte, in calitatea produselor. In Romania ajunge doar ceea ce e refuzat de Occident.

O alta serie de minciuni e in servicii. In telefonie, in asigurari, in sanatate, in banci, in farmacii. Acestea sunt prea complicate sa le discutam aici. Ideea e ca veti pierde mereu cu zambetul pe buze, convinsi ca sunteti favorizati.

Deasemenea nu discutam despre minciunile din politica pentru ca se blocheaza serverul. Din cauza ca ei mint, mint si primarii si constructorii de autostrazi si de drumuri, mint si muncitorii. Nu avem cele mai scumpe drumuri din Europa pentru ca e complicat relieful, ci pentru ca fiecare ia o anumita suma de bani si pleaca, eventual in insolventa.

As vrea insa sa va spun despre minciunile din mass-media. Minciuni care stau sub semnul nesimtirii de multe ori. In ultima vreme se vorbeste despre cum nivelul de trai din Cluj e mai bun ca si cel din New-York sau Londra sau Paris. Probabil cei care au luat articolul de pe Numbeo.com s-au inchis intr-o camera de hotel si se drogheaza la greu. Se mai scrie si ca Romania e cea mai frumoasa tara din lume. Cam tot ce incepe cu „cel/cea mai…” e o mare minciuna. Si stirile de genul „Politia a arestat nu stiu ce” sunt minciuni. S-au tinut ocupati tocmai pentru a lasa libera trecere marilor infractori.

Se minte deci la nivel national pe toate planurile. Problema e ca minte si romanul de rand de ingheata apele. 80% din anunturile de vanzare-cumparare sunt minciuni. Te trezesti ca ai umblat degeaba dupa cai verzi pe pereti. Ba poate mai si platesti vreun teren sau vreo casa cu acte false. Se minte la telefon, se minte fata in fata, in magazine, in piete, pe strada, in acte.

Scriind acum, inteleg ca n-am cum sa expun toate mincinile care se practica in Romania.

 

Despre autor

4 Comments

  1. Ce ne-am face noi fara minciuna cea de toate zilele?

  2. Mai, totusi cred ca e adevarat ca nivelul de trai din Cluj e mai ridicat decat cel mediu din NYC sau Londra, desi nu sunt sigur despre Paris. In primul rand pt ca orasul Cluj e mic si pur si simplu nu are atatea cartiere cu nivel ff scazut de trai care sa traga media in jos cum se intampla in cazul Londrei de exemplu, sau chiar si al NYC, unde desi indicatorii sunt poate mai buni, totusi costul vietii plus stressul legat de trafic si servicii sociale mai slabe, care nu tin pasul, plus coruptia, plus ca si orarul de lucru e deosebit de aglomerat, dificultatile de acces egalitar la scolarizare de calitate etc, contribuie si astea la scaderea mediei. Si la Paris exista cartiere lipsite de nivel de trai minim decent, insa cred ca in medie asa in mare se apropie de Cluj, pt ca exista mai multe cartiere OK, care trag media in sus fata de Londra, de exemplu. Insa cred totusi ca la Berlin nivelul e ceva mai ridicat decat la Cluj. E posibil ca si la Budapesta sa fie, nu prea stiu ff sigur ca nu am inspectat acea localitate.

  3. Desigur, nivelul de trai e un numar calculat cf diversi parametri. De exemplu, chiar si daca vad cifra de nivel de trai mai ridicat in Fargo, North Dakota, decat in Los Angeles, sau la Viena fata de Krakowia, zau daca mie personal asta imi va influenta vreo decizie speciala personala, pt ca as fi egal de interesat de a vizita acele locuri asa ca turist, sau egal de putin interesat de a-mi stabili rezidenta acolo. Exista alti factori de atractie daca as avea un scop de business, ceea ce nu am, exista si totodata alti factori daca as fi familist dar nu sunt. Insa Clujul sta bine, eu l-am pus deja pe lista de orase de monitorizat referitor la azilele de batrani sa vad daca se dezvolta in directia in care as fi eu tentat så sa ma mut acolo cand ies la pensie, (plus sa-mi deschid un mic business de tip agentie matrimoniala, ca asta e planul meu de afaceri dupa ce ies la pensie, cred ca e o nisa de viitor).

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close