Top Menu

Au romanii o atitudine de cocos pe care nu o vezi la alte popoare. Acolo unde nici cultura, nici curaj nu exista, exista doar o forma fara fond, o reinventare a primelor doua intr-o varianta hard dar total inofensiva si ineficienta.

In urma cu cativa  ani scriam despre explozia din Zalau. Si am zis asa textului: „functii care bubuie”. Ca si acolo tot din cauza de exces de pricepere si interes din partea organelor de control a sarit blocul in aer. Acum doi ani a fost avionul din Apuseni. A cazut frumos, fara zgomot, sa nu stie nimeni. Au murit niste medici, ca oricum avem prea multi, in timp ce responsabilii calculau lasciv alte triangulatii prin cabane la munte. Au mai sarit in aer niste sute de mii de hectare de padure, tot din cauza unor functii.
Au mai fost cateva incendii, cateva accidente, niste copii omorati de caini, oameni cazuti prin canale, niste cazuri de malpraxis, membre taiate din greseala, spitale inchise, elevi batuti de profesori, fete violate, legi absurde, Ponta, presa mincinoasa, bani furati si multe multe biserici si catedrale in constructie. Ca sa ne mentinem starea de bine. Ca la urma-urmei, ce rau ti se poate intampla intr-o biserica? Nimic, in afara de faptul ca in timp ce tu te inchini la moaste copilul tau arde de viu intr-un club. Poate ca au popii har, dar n-au intelepciune: crestinismul adevarat se practica in afara bisericilor. Nu cadelnite, nu genoflexiuni, nu tamaie. Ci strangeri de mana, priviri in ochi, altruism, socializare. Crestinismul adevarat inseamna IMI PASA DE TINE ASA CUM ESTI.

Ei bine, in tot acest bum de civilizatie specific lui 2016 romanul e cocos, cum am zis. Are o gura… sa te feresti. Striga si injura si-si baga si e cel mai tare din Europa. Nimeni nu are un sange atat de albastru ca el. Sta in varful unei gramezi de gunoi cu burta afara si cu ceafa unsa si striga ca el e din neam ales si nu se teme de nimic, ca el se pricepe la tot, ca-l dor toate de toata lumea, ca are el un var in Politie, ca are si masina cu grila in fata, ca e din neam cu Cioran, cu Ciolan, Salam si altii. Ca daca vrea el nu lucreaza nimic, ca daca vrea muschii lui te bate, ca daca vrea el nu citeste, ca daca vrea scuipa pe strada, ca e strada lui, tara lui si el face ce vrea, ca el e nationalist si patriot. Ca el insista ca sa vezi tu ca o duce bine, ca are, ca poate. Ca el are un prieten it-ist.

In tot acest timp in care romanul e in transa, tiganii ne invadeaza, politicienii ne fura, vecinii ne fura, primarii ne fura, europenii ne fura. Tinerii ne sar in aer cu sutele. Preotii exploateaza tampenia la maxim. Statul finanteaza functii de idioti. Tarfele, golanii, bisnitarii, analfabetii, ei decid daca tu mai traiesti sau daca mori. Din vina ta.

Despre autor

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close